top of page
חיפוש

חיפוש לא חוקי

  • תמונת הסופר/ת: Oleg Vainer
    Oleg Vainer
  • 9 בינו׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 10 במרץ

האם שוטר רשאי להיכנס לדירת מגורים ולבצע בה חיפוש בחשד לשימוש עצמי בקנאביס? ואם במהלך אותו החיפוש מתגלות ראיות לביצוע עבירה אחרת – למשל גידול סמים, האם הן ראיות קבילות וניתן להרשיע על בסיסן?

לחסרי הסבלנות, התשובה הקצרה היא ששוטר אינו רשאי לבצע את החיפוש ללא צו או ללא הסכמה. חיפוש שבוצע ללא הסמכה חוקית או ללא הסכמה אינו חוקי. יחד עם זאת, חשוב לדעת שלמרות שהחיפוש היה בלתי חוקי, הראיות שנמצאו עדיין נחשבות כקבילות בבית המשפט ובהחלט ניתן להרשיע על בסיסן – גם בעבירה אחרת (למשל גידול סמים ולא שימוש בסמים).

התשובה הארוכה והיותר מפורטת היא שבהתאם לסעיף 28(א) לפקודת הסמים המסוכנים, שוטר רשאי, בלא צו חיפוש, להיכנס ולחפש בכל בית או מקום אם יש לו יסוד להניח שמבוצעת שם עבירה מסוג עוון לפי פקודת הסמים. אלא שבהתאם להוראת סעיף 1 לתקנות העבירות המינהליות (קנס מינהלי – החזקת קנאביס ושימוש בו לצריכה עצמית), משנת 2022, החזקת קנאביס או שימוש עצמי אינם מהווים עבירה פלילית אלא עבירה מינהלית בלבד.

מכאן  ששוטר אינו רשאי לבצע חיפוש בביתו של אדם בגין חשד לשימוש עצמי או החזקה של קנאביס. אך זה אינו סוף פסוק. בהלכת "בן חיים" של בית המשפט העליון נקבע כי הסכמה מדעת של האזרח יכולה להכשיר חיפוש כאשר אין מקור חוקי אחר לביצוע החיפוש [רע"פ 10141/09 בן חיים נגד מדינת ישראל (נבו 6.3.2012)].

מהי אותה הסכמה מדעת שיכולה להכשיר חיפוש לא חוקי? הסכמה כזו יכולה להתגבש רק לאחר שהשוטר הבהיר לאזרח כי האזרח רשאי לסרב לביצוע החיפוש, וכי לא יאונה לו כל רע אם אכן ישתמש בזכות זו. בהתאם להלכת בן חיים זכותו של האזרח לסרב לשוטר לבצע את החיפוש בביתו.

ואם השוטר לא שמע לאזרח ובכל זאת נכנס לביתו וגילה בו ראיות לביצוע עבירה אחרת? בהקשר זה - בתי המשפט בישראל רשאיים לפסול ראיה שהושגה באופן לא חוקי, אך ראיה שהושגה באופן לא חוקי לא תיפסל באופן אוטומטי (דוקטרינת "פרי העץ המורעל" לא חלה בישראל גם לאחר תיקון פקודת הראיות בשנת 2022). לפיכך, אם במהלך החיפוש הלא חוקי, שבוצע בעקבות חשד לשימוש עצמי בקנאביס, נמצאו ראיות לביצוע עבירות אחרות  - מדובר בראיות קבילות שניתן להרשיע על בסיסן [ע"פ 5121/98 יששכרוב נ' התובע הצבאי הראשי פ"ד סא(1) 461].

מכל מקום, ככלל בתי המשפט בישראל לא נוהגים על פי "כללי הקבילות" הנוקשים ופוסלים ראיות, אלא נוהגים על פי "כללי המשקל" הגמישים יותר. באופן זה אי חוקיות החיפוש עלולה להשפיע על המשקל שיינתן לראיות שהושגו באופן לא חוקי (אם הסנגור יצביע על כך). 

לסיכומו של דבר, שוטר אינו רשאי, בלא צו או הסכמה מדעת, להיכנס לדירת מגורים ולבצע חיפוש בגין חשד לשימוש עצמי בקנאביס. אם החיפוש בוצע בלא צו או הסכמה מדובר בחיפוש לא חוקי, אך הראיות שהושגו במהלכו הן ראיות קבילות שבהחלט ניתן להרשיע על בסיסן (אם כי, אי חוקיות החיפוש עלולה להשפיע על המשקל שיינתן לראיות אלה ואף לפסילתן).


פוסטים אחרונים

הצג הכול
הזכות לאי הפללה עצמית

הזכות לאי הפללה עצמית מאפשרת לכל אדם להימנע מלהפליל את עצמו ולהעמיד את עצמו בפני סכנה של אישום פלילי. הזכות לאי הפללה עצמית מעוגנת בסעיף...

 
 
10_edited.jpg

יצירת קשר

054-5515346

בן גוריון 159 | רמת גן

עורך דין פלילי

עורך דין פלילי חיפה

עורך דין פלילי קריות

עורך דין פלילי תל אביב

עורך דין פלילי מומלץ

עו"ד פלילי חיפה

עו"ד פלילי קריות

© 2024 כל הזכויות שמורות

bottom of page