סוכן מדיח
- Oleg Vainer
- 17 בדצמ׳ 2024
- זמן קריאה 1 דקות
עודכן: 10 במרץ
אחת משיטות החקירה המתוחכמות בהן משתמשת המשטרה היא הפעלת סוכן סמוי במטרה לתעד את ביצוע העבירה. שיטה זו נפוצה במיוחד בחקירות הקשורות לסחר בסמים או בנשק, שכן היא מאפשרת את תיעוד פעולת הסחר.
אלא שמוטיבציית היתר של הסוכן להשיג את התוצאה המצופה ממנו עלולה לגרום לו לדחוף (להדיח) את החשוד לבצע עבירה, רק כדי להשיג את ההפללה. במצב כזה, הסוכן יוצר באופן מלאכותי מצג עברייני, ומדיח את החשוד לבצע פעולה עבריינית שייתכן שכלל לא היה מבצע אלמלא הדחתו של הסוכן.
פעולה של סוכן כזה עלולה להביא לביטול כתב האישום במסגרת טענת "הגנה מן הצדק". כדי להוכיח את טענת הסוכן המדיח, ועל ידי כך להקים את טענת ההגנה מן הצדק שמכוחה ניתן לבטל את כתב האישום, יש לעמוד בשני מבחנים: "מבחן אובייקטיבי הבוחן את פעולת הרשות ובודק האם נפל פגם חמור בהתנהלותה, ומבחן סובייקטיבי הבוחן את נטייתו הספציפית של הנאשם לבצע את העבירה. בהקשר זה הודגש, כי אל לה למשטרה להפעיל סוכן מדיח, אלא אם בידיה מידע אמין המחשיד את הנאשם כמי שנוהג לבצע פשעים מן הסוג מושא החקירה (ע"פ 307/17 זוננישוילי נ' מדינת ישראל (נבו 21.3.2017).
כך למשל בת"פ 22791-09-13 מדינת ישראל נ' שפטשוילי (נבו 17.2.2015), התקבלה טענת "סוכן מדיח" וכתב האישום בוטל בטענת ההגנה מן הצדק. במקרה זה הוגש כתב אישום כנגד מוכר במכולת בגין מכירת שתי פחיות בירה לקטין, כאשר הקטין שהפעילה המשטרה כסוכן התנשא לגובה של 1.95 מטר, היה ספק מגולח ו"נראה בוגר מכפי גילו".
יחד עם זאת חשוב לציין שברוב המקרים טענת הסוכן המדיח גם אם תתקבל לא תביא לביטול כתב האישום, אלא רק להקלה בעונש. טענת הסוכן המדיח תביא לביטול כתב האישום רק בנסיבות חריגות שבהן הפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תהיה משמעותית.